Gepiraat. Wat nu?

Drie recente tweets van mij op een rijtje:
1. Bordewijk, Brouwers, Campert, Claus, Hermans, Mulisch, Roorda: allen gepiraat. Wel mooi rijtje trouwens :).
2. Asimov, Bear, Bradburry, Flanagan, Guin, Hobb, King, Tolkien, Roorda: allen gepiraat. Wel mooi rijtje trouwens :).
3. Brown, Clancy, French, Grisham, Maclean, Larssen, Rowling, Roorda: allen gepiraat. Wel mooi rijtje trouwens :).
Oftewel, mijn boeken zijn nu ook illegaal te downloaden. Een collega twitterde al: ‘je hoort er nu echt bij’ en zelf probeer ik er ook met humor op te reageren. Ik kan ook niet anders, het was te verwachten en illegale downloads zijn niet te voorkomen, wat Brein ook probeert. Accepteren dus maar.
Of is er meer uit te halen?
Na even nadenken kon ik het positief duiden. De mensen die mijn boek illegaal binnen halen, zouden waarschijnlijk nooit mijn boek gekocht hebben. Nu kunnen ze toch kennismaken met mijn werk en vervolgens het boek alsnog of deel twee kopen. Eigenlijk is de torrentversie van mijn boek een paard van Troje, alleen de downloaders weten dat nog niet. Maar dat komt wel, als ze mijn boek eenmaal gelezen hebben.
‘Maar stel dat er een downloader tussen zat die jouw boek niet mooi vond. Die heeft het nu maar mooi gratis kunnen lezen en daar zal jij nooit een cent van zien,’ kunt u nu tegenwerpen.
Geachte tegenwerper, stel dat er een lezer zou bestaan die mijn werk niet kan waarderen (voor alle duidelijkheid, dit is een grapje), dan hebt u daarin gelijk: ik zal daar nooit een cent van zien. Maar van die consument had ik nooit een cent gezien, want als diegene niet toevallig tegen mijn illegale torrent was aangelopen, had hij nooit kennis gemaakt met mijn werk.
Kortom, zo’n illegale torrent is geen verlies, alleen een kans op nieuwe klanten.  Dus ‘Gepiraat. Wat nu?’ Niets dus.

Blijft wel de vraag wie nu de mensen zijn die zo’n torrent op het internet zetten of zo. Hebben zij geen hobbies, hebben zij een slecht huwelijk? Wie weet moeten zij ook eens gaan lezen of schrijven. Want dat kan natuurlijk ook.

PS: nu u hier toch bent, bekijk ook eens mijn Eboeken ´De Tovenaar´, ´de Ziener´ en ‘Fantastische Liefdesverhalen’ of blader door de kinderboekjes ‘de Kamper treintjes’ (dit zijn gratis Ebooks).
De Tovenaar is hier te bestellen als papieren boek, links naar waar u ‘de Tovenaar’ en ‘de Ziener’ en ´fantastische Liefdesverhalen´ (de laatste 2 alleen uitgegeven als Ebook) kunt downloaden, zijn hier te vinden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *