Stephen Covey over schrijven (2)

De vorige blog eindigde met de regel ‘Wat dat effectieve schrijverschap kan zijn, komt bij eigenschap 2 aan de orde.’ Het was de afsluiting van een betoog dat de schrijver zich moet richten op zijn schrijven en zich niet moet bezig houden met hoe zijn tekst ontvangen wordt. Immers dat heeft de schrijver toch niet in de hand. Het enige wat hij of zij kan doen is de beste tekst ooit schrijven. Daarop richten is voldoende, de rest is afleiding. Om dat te bereiken moet de schrijver schrijven volgens zijn principes en waarden, zelf zijn of haar keuzes maken. Dan ben je als schrijver effectief (waarbij effectief iets heel anders is dan succesvol, overigens).
Eigenschap 2 is volgens Covey beginnen met het einde voor ogen. Effectieve mensen denken na over waar ze heen willen met hun leven en hebben een helder beeld ontwikkeld van de bestemming.
Ik heb niet de indruk dat Covey hier bedoelt dat de schrijver voordat hij aan het schrijven slaat de hele plot al uitgewerkt moet hebben (ik denk zelfs dat Covey helemaal niks heeft gezegd over schrijven, maar dat terzijde), dat is schrijftechniek en deze blogs gaan daar niet over. Daar zijn andere en uitstekende boeken over (kijk maar eens in de schrijfbibliotheek van www.schrijvenonline.nl).
Nee, ik denk dat u – net als ik – houdt van schrijven en taal en dat u boeken, gedichten, teksten of verhalen schrijft. Covey roept u hierbij op om u eens te bezinnen over wat voor soort schrijver u wilt zijn en uw visie op wat volgens u een goede tekst is eens te verwoorden. Met dat voor ogen zal u beter (let op, niet per se succesvoller) schrijven.
Stel, u ligt in uw kist, wat wilt u dan dat de omstanders over u en uw schrijven zeggen. Wilt u überhaupt wel dat ze wat over u schrijven zeggen? (Als u dat niet wilt, prima, maar geef u schrijfsels dan niet uit of onder pseudoniem, of – alternatief – sterf onder pseudoniem, dat kan ook natuurlijk).
Wilt u dat ze op uw begrafenis zeggen wat mensen nu al zeggen over Dan Brown of Kluun om maar eens twee willekeurige voorbeelden te noemen, of zou u liever iets anders horen?
Ga eens schrijven met dat beeld in uw achterhoofd en schrijf nu eindelijk de tekst die u altijd al had willen schrijven, want eenmaal gekist zal dat niet meer gaan.
Ik ben benieuwd of dit denkbeeld u beïnvloedt (Covey stelt dat u er in ieder geval effectiever van wordt).

Aanvullingen, vragen, correcties of suggesties over deze blog, ik nodig u graag uit om te reageren! En vond u het de moeite waard, twitter deze blog dan door.

verder lezen

PS: nu u hier toch bent, bekijk ook eens mijn Eboeken ´De Tovenaar´, ´de Ziener´ en ‘Fantastische Liefdesverhalen’ of blader door de kinderboekjes ‘de Kamper treintjes’ (dit zijn gratis Ebooks). De Tovenaar is hier te bestellen als papieren boek, links naar waar u ‘de Tovenaar’ en ‘de Ziener’ en ´fantastische Liefdesverhalen´ (de laatste 2 alleen uitgegeven als Ebook) kunt downloaden, zijn hier te vinden.

Gebruikte bronnen:
• Covey, S. R., (2001), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 254 0314
• Covey, S. R., (2006), De achtste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 470 0021
• Covey, S.R., (2007), de zeven eigenschappen van effectieve families, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 978 90 470 0036 5

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *