Stephen Covey over schrijven (3)

Voor deze blog had ik al de ideale slotzin: ‘En het schrijven van een blog als deze valt natuurlijk ook onder afleiding. Ik had dus beter aan mijn boek kunnen werken!’
Maar ja, dan ga je je nog eens verdiepen in wat dhr. Covey echt zei. ‘Eigenschap 3, first things first’ zo stelt hij, houdt in dat effectieve mensen zorgen dat de belangrijkste dingen niet de dupe worden van allerlei urgente, maar onbelangrijke dingen. Anders gezegd: zij doen de belangrijkste dingen eerst.
Wat wordt hier nu echt mee bedoelt?
Allereerst is eigenschap 3 – de belangrijke dingen eerst doen – het resultaat van eigenschap 1 en 2. Je kunt pas aan de slag als je weet wie je wilt zijn en als je weet wat je wilt doen. Pas dan kun je bepalen hoe je je beschikbare tijd kunt verdelen over de zaken die er echt toe doen. Daarvoor heeft Covey een leuk tabelletje (ook wel bekend als de Eisenhower matrix (inderdaad de voormalige president)). Taken, zo zegt Covey, zijn te verdelen over twee assen:
As 1: belangrijk / niet belangrijk
As 2: urgent / niet urgent
Hierdoor krijg je vier soorten taken of bezigheden:
1. taken die belangrijk en urgent zijn (aka problemen of crises);
2. taken die belangrijk maar niet urgent zijn (planning, voorbereiding en dergelijke);
3. taken die niet belangrijk zijn, (tenminste niet voor jou) maar wel urgent, (tenminste voor een ander) zoals bijvoorbeeld sommige telefoontjes en mails;
4. taken die niet belangrijk zijn en niet urgent, maar soms wel leuk (een forum, kletspraat, een blog schrijven (?)).
Covey stelt dat je vooral taken van de 2e soort moet doen. En de trouwe lezer van deze blogs – u dus – kan dat nu ook. Immers, u weet al wie u wilt zijn als schrijver en wat u daarvoor wilt doen. Met dat in het achterhoofd hebt u de tv en de drank op rantsoen gezet, bezoekt u niet meer iedere dag al die forums (in ieder geval reageert u niet meer op alles) en leest u geen slechte boeken meer. En als een goede schrijfvriend of kennis u vraagt om mee te kijken naar een verhaal, zegt u vriendelijk doch beslist: ‘fijn dat je me dit vraagt, daaruit spreekt dat je veel vertrouwen hebt in mijn kwaliteiten. Dat waardeer ik zeer. Echter het zou ten koste gaan van mijn eigen schrijftijd, dus ik moet je verzoek helaas afwijzen.’ Reken maar dat bij die goede schrijfvriend meteen twee emoties worstelen om voorrang: teleurstelling om de afwijzing en bewondering omdat u wel durfde te kiezen voor uw eigen schrijven.
Natuurlijk is dit Covey in een notendop, zijn boeken en daarin beschreven methoden en tips zijn veel uitgebreider, dus voor meer info verwijs ik graag naar de hieronder genoemde bronnen.
Blijft de vraag of het schrijven van deze blog mij nu echt heeft afgehouden van mijn schrijven of niet. Anders geformuleerd: is het schrijven van deze blog nu een kwadrant 2 of een kwadrant 4 taak?
Toen ik deze blog begon was ik al een beetje verliefd op zo’n mooie slotzin waarmee ik mezelf en mijn blog zou relativeren en waardoor u deze blog zou afsluiten met een glimlach. Ik had dus eigenlijk al besloten dat het een kwadrant 4 taak zou zijn. Maar nu weet ik dat niet meer zeker. Onder kwadrant 2 taken vallen immers ook zaken als werken aan relaties. Verder heb je niet 1 rol, maar meerdere rollen (aldus S.C.), u en ik zijn niet alleen schrijver van dat meesterwerk … ooit, maar ook collega, onderzoeker of – in mijn geval ook – student, et cetera. En in dat geval is het schrijven van deze blog misschien toch wel heel erg kwadrant 2 (en het lezen van deze blog ook).

verder lezen

Aanvullingen, vragen, correcties of suggesties over deze blog, ik nodig u graag uit om te reageren! En vond u het de moeite waard, twitter deze blog dan door.

PS: nu u hier toch bent, bekijk ook eens mijn Eboeken ´De Tovenaar´, ´de Ziener´ en ‘Fantastische Liefdesverhalen’ of blader door de kinderboekjes ‘de Kamper treintjes’ (dit zijn gratis Ebooks). De Tovenaar is hier te bestellen als papieren boek, links naar waar u ‘de Tovenaar’ en ‘de Ziener’ en ´fantastische Liefdesverhalen´ (de laatste 2 alleen uitgegeven als Ebook) kunt downloaden, zijn hier te vinden.

Gebruikte bronnen:
• Covey, S. R., (2001), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 254 0314
• Covey, S. R., (2006), De achtste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 470 0021
• Covey, S.R., (2007), de zeven eigenschappen van effectieve families, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 978 90 470 0036 5

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *