Stephen Covey over schrijven (4)

Een gedachte die bij mij opkwam toen ik eigenschap 4 (denken in termen van ‘win/win’: effectieve mensen ervaren wederzijdse afhankelijkheid. Echte samenwerking wordt geboren als je niet denkt in termen van concurrentie, maar van gezamenlijk winnen.) overtypte, was dat normaal je zelf de eerste tegenstander bent die je moet veranderen in een medestander. Maar, bedacht ik me, dat gaat niet meer op voor u en mij, wij hebben ons immers eigenschap 1 en 2 eigen gemaakt: wij weten wie we zijn en wat we willen, daarmee hebben we het schizofrene in ons samengevoegd tot een eenheid.
Met dit besef verdiepte ik me in de boodschap van onze leermeester (grapje) en lees ik de eerste regel van deel 3: ‘Nu we overwinningen op de omgeving gaan bespreken, mogen we niet vergeten dat effectieve wederzijdse afhankelijkheid alleen mogelijk is bij de gratie van echte onafhankelijkheid. Overwinningen op jezelf gaan vooraf aan overwinningen op je omgeving’ Einde citaat.
Heb ik weer: dacht ik een originele gedachte te hebben over het denkraam van Covey, blijkt hij het zelf al bedacht te hebben. Dit als opening, nu snel naar eigenschap 4.

Bij eigenschap 4 draait het om wederzijdse afhankelijkheid. Covey stelt dat wederzijdse afhankelijkheid een keuze is die alleen onafhankelijke mensen kunnen maken. Onafhankelijke mensen zijn in zijn ogen mensen die die leven vanuit een principiële levenshouding (niet gaan voor het snelle resultaat, maar leven op basis van integriteit, moed, rechtvaardigheid, geduld, ijver, eenvoud, bescheidenheid en ‘de gulden regel’ (google daar maar op). Alleen dan ben je in staat om duurzame relaties op te bouwen met anderen, kortom, alleen dan ben je in staat om wederzijds afhankelijk te zijn. En dat wordt je door te investeren in de ander.
Uitgaan van ‘win/win’ is streven naar een akkoord of oplossing die voordelig is voor beide partijen. Andere strategieën zijn ‘winnen/verliezen’, ‘verliezen/winnen’, ‘verliezen/verliezen’, ‘winnen’ (hierbij maakt het de winnaar niet uit of de andere wint of verliest), ‘winnen/winnen of geen akkoord’.
Welk optie de beste keuze is hangt af van de situatie en de relatie af (voor een voetbalwedstrijd is dat win / verlies), maar waar sprake is van wederzijdse afhankelijkheid is ‘win/win’ de enige juiste optie.
Met wie moet de schrijver nu komen tot ‘win/win’?
Simpel, allereerst met de lezer, daar is de schrijver – u dus – afhankelijk van. Door nu als schrijver integer te zijn, je volwassen (=voor eigen overtuiging en gevoelens opkomen zonder de ander te schaden) te gedragen, niet bang zijn zelf te kort te komen, je te verplaatsen in de lezer, te praten met lezers (en dan natuurlijk luisteren!), te investeren in de lezer (sta open voor feed back) en een voorbeeld te nemen aan schrijvers die net als u ook werken vanuit win/win zoals bijvoorbeeld … (nou, doe maar een suggestie).
Naast de lezer is het handig om met uw collega schrijfvrinden en – als u die hebt – natuurlijk uw uitgever tot ‘win/win’ te komen.
Negatief geformuleerd: een schrijver die zijn relaties ziet als het middel naar eigen eeuwige roem en grenzeloze welvaart, als mensen die zijn verheven bedoelingen toch niet begrijpen, et cetera, schrijft niet in ‘win/win’ maar in ‘winnen /verliezen’.
Ga niet zitten in die hoek. Een mens die plezier beleeft aan schrijven, die schoonheid wil delen, die wil creëren, heeft daar immers niets te zoeken.

verder lezen

Aanvullingen, vragen, correcties of suggesties over deze blog, ik nodig u graag uit om te reageren! En vond u het de moeite waard, twitter deze blog dan door.

PS: nu u hier toch bent, bekijk ook eens mijn Eboeken ´De Tovenaar´, ´de Ziener´ en ‘Fantastische Liefdesverhalen’ of blader door de kinderboekjes ‘de Kamper treintjes’ (dit zijn gratis Ebooks). De Tovenaar is hier te bestellen als papieren boek, links naar waar u ‘de Tovenaar’ en ‘de Ziener’ en ´fantastische Liefdesverhalen´ (de laatste 2 alleen uitgegeven als Ebook) kunt downloaden, zijn hier te vinden.

Gebruikte bronnen:
• Covey, S. R., (2001), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 254 0314
• Covey, S. R., (2006), De achtste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 470 0021
• Covey, S.R., (2007), de zeven eigenschappen van effectieve families, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 978 90 470 0036 5

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *