Eerst begrijpen, dan begrepen worden (Stephen Covey over schrijven (5))

Eigenschap 5, probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden: effectieve mensen proberen de ander werkelijk te begrijpen. Hierdoor worden ze creatiever in het oplossen van gezamenlijke problemen.
Hoe vaak hebben u en ik als schrijver al een oordeel klaar over de onwelgevallige recensent of over de lezer die uw meesterwerk toch net iets anders heeft geïnterpreteerd dan u bedoelde (= er gewoon niets van begrepen heeft).
De tip van Covey daarvoor is simpel: luister. Luister echt (= empathisch = meevoelend), probeer de ander te begrijpen. Pas als je de ander begrijpt, kun je proberen zelf begrepen te worden. Begrepen worden kan door de ander te laten zien dat je de ander en zijn feedback hebt gesnapt. Vervolgens kan je, omdat je de ander en zijn intenties begrijpt, je eigen ideeën presenteren. Volgens Covey is de kans hierbij zelfs groot dat je, omdat je je hebt verdiept in de ander, je eigen ideeën anders hebt gepresenteerd dan je oorspronkelijk van plan was.
Terug naar het schrijven. Mijn inziens is dit een eigenschap die u nodig hebt in uw dialoog met uw (proef)lezers, uitgever, redacteur en dergelijke. De eerste aanname is dat u in het gelukkige bezit bent van zo iemand, bijvoorbeeld een proeflezer. Deze proeflezer geeft u feedback. Probeer er dan mee om te gaan zoals hierboven beschreven: allereerst luisteren, vel geen oordeel, schrijf niets voor, leg niet uit hoe u de tekst eigenlijk bedoelt had. Zorg dat u de ander begrijpt! Daarmee opent u – zoals Covey zegt – een poort naar creatieve oplossingen. De kans is groot dat u uw (proef)lezer behoudt en feedback hebt gekregen waar u echt wat mee kunt.
Eerst begrijpen, dan pas begrepen worden.

verder lezen

Aanvullingen, vragen, correcties of suggesties over deze blog, ik nodig u graag uit om te reageren! En vond u het de moeite waard, twitter deze blog dan door.

PS: nu u hier toch bent, bekijk ook eens mijn Eboeken ´De Tovenaar´, ´de Ziener´ en ‘Fantastische Liefdesverhalen’ of blader door de kinderboekjes ‘de Kamper treintjes’ (dit zijn gratis Ebooks). De Tovenaar is hier te bestellen als papieren boek, links naar waar u ‘de Tovenaar’ en ‘de Ziener’ en ´fantastische Liefdesverhalen´ (de laatste 2 alleen uitgegeven als Ebook) kunt downloaden, zijn hier te vinden.

Gebruikte bronnen:
• Covey, S. R., (2001), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 254 0314
• Covey, S. R., (2006), De achtste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 470 0021
• Covey, S.R., (2007), de zeven eigenschappen van effectieve families, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 978 90 470 0036 5

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *