Synergie (Stephen Covey over schrijven (6))

Eigenschap 6, werk synergetisch: effectieve mensen waarderen de onderlinge verschillen die er zijn en gebruiken ze om tot betere resultaten te komen dan die zij alleen zouden kunnen bereiken.

Volgens Covey is de hoogste vorm van synergie een resultaat van de koppeling van de unieke menselijke kwaliteiten (zelfbewustzijn, geweten, verbeeldingskracht en een onafhankelijke wil), win/win en empatisch kunnen luisteren. Zo, nu heb ik ook weer de voorgaande blogs samengevat. Dan kan synergie ontstaan, een – zoals Covey zegt – magisch gebeuren.
Synergie is de meerwaarde van het geheel ten opzichte van de delen. Synergie is creativiteit, je openstellen voor nieuwe mogelijkheden. Synergetisch werken vraagt een enorme mate van zekerheid, openheid en avontuurlijkheid. Je moet onvoorspelbaarheid aankunnen. Allemaal aldus Covey. Kijk, dan kom je al weer heel dicht bij het schrijven.
Covey heeft het natuurlijk vooral over samenleven en samenwerken. Met anderen dus. Synergie is daarin misschien wat makkelijker tastbaar te maken. Maar ook voor een solistische bezigheid als schrijven (bij mij in ieder geval) gaat het op, want juist omdat dat schrijven zo alleen kan, is contact met anderen onmisbaar. Broodnodig om de vaardigheden te scherpen, ideeën op te doen, iets uit te proberen, enzovoorts. Daardoor zal uw schrijven beter worden dan wanneer u op uw schrijfeiland blijft zitten. Verder is synergie – denk ik – ook in uzelf te vinden. Covey heeft het ook over de linker hersenhelft (analytisch) en de rechter hersenhelft (creatief). Een met de linker hersenhelft geschreven verhaal (als dat zou kunnen) zal waarschijnlijk gedegen, maar saai zijn. Een zuiver ‘links’ boek zal waarschijnlijk niet te volgen zijn. Zoek dus ook in uzelf de synergie. En volgens Covey is dat te leren door uw ‘script’ te herschrijven (en dat moet voor een schrijver toch te doen zijn). ´Script’ is hier natuurlijk niet een script, hier wordt ´overtuiging´ bedoelt.

Covey citeert in zijn beschrijving van synergie nog een oosterse wijsheid: ‘We zoeken niet naar een manier om onze meesters te imiteren, we zoeken naar wat zij zochten.’ Vertaald naar het schrijven: als schrijver probeert u natuurlijk geen kopie te maken van wat al is, u probeert net als andere schrijvende genieën schoonheid te scheppen, een emotie te delen, uw verhaal te vertellen.
Volgens mij is ook dat synergie.

verder lezen

Aanvullingen, vragen, correcties of suggesties over deze blog, ik nodig u graag uit om te reageren! En vond u het de moeite waard, twitter deze blog dan door.

PS: nu u hier toch bent, bekijk ook eens mijn Eboeken ´De Tovenaar´, ´de Ziener´ en ‘Fantastische Liefdesverhalen’ of blader door de kinderboekjes ‘de Kamper treintjes’ (dit zijn gratis Ebooks). De Tovenaar is hier te bestellen als papieren boek, links naar waar u ‘de Tovenaar’ en ‘de Ziener’ en ´fantastische Liefdesverhalen´ (de laatste 2 alleen uitgegeven als Ebook) kunt downloaden, zijn hier te vinden.

Gebruikte bronnen:
• Covey, S. R., (2001), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 254 0314
• Covey, S. R., (2006), De achtste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 470 0021
• Covey, S.R., (2007), de zeven eigenschappen van effectieve families, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 978 90 470 0036 5

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *