Stephen Covey over schrijven (Eigenschap 7, hou de zaag scherp)

Het verhaal is mogenlijk bekend:  een man liep door het bos, genietend van de rust en de natuur. Verder lopend werd de stilte echter verstoord door het geluid van een zaag. Hij ging op zoek naar wie er midden in het bos aan het werk was en vond en zag een bezwete man die woest een zaag heen en weer bewoog. Het zagen ging echter zeer langzaam. Nu was de wandelaar geen technicus, maar hij zag desondanks toch waarom het werk niet vordere: de zaag was bot. Hij wees de man daarop. De houthakker antwoordde echter dat hij geen tijd had om de zaag te slijpen. ‘Ziet u,’ zei de man blij een reden te hebben om even te pauzeren, ‘ik moet nog veel meer bomen omzagen,  voor slijpen van mijn zaag heb ik dus echt geen tijd.’
Boeken schrijven kost veel tijd, heel veel tijd (lezers realiseert u zich dat ook eens). Veel van de schrijvers die ik ken zijn zo druk met hun meesterwerk dat ze geen tijd hebben om – in beeldspraak – hun potlood te slijpen.  En dat is om twee redenen jammer. Ten eerste wordt het schrijfsel er niet beter op, ten tweede zijn er nu juist voor schrijvers enorm veel mogelijkheden om het ‘potlood’ te slijpen. Allereerst is er een enorme bibliotheek over schrijven: de schrijfwijzer, de schrijfbibliotheek van ‘Schrijven om line’, een prachtig boek over het schrijven van Stephen King. De mogelijkheden zijn eindeloos. Even op de fiets naar de biblotheek en het scherpen van de geest (om de NRC te plagieren) kan beginnen. Maar buiten dat, de wereldliteratuur ligt klaar om gelezen te worden. Niet alleen om er van te genieten, maar ook om de vaardigheden te verbeteren. Lees wat u mooi vindt, vraag u af hoe de schrijver dit voor elkaar heeft gekregen. Geniet, bewonder  en leer!
Tips voor inspiratie? Lees eens Jip en Janneke, Michael Ondaatje, Harry Mulisch, Heinrich Boll, W.F. Hermans, Neil Gaiman, Arnold Grunberg (die mijn inziens prachtig akkelige boeken schrijft). En inderdaad, lees ook eens een slecht boek om te zien waar het mis gaat (hier noem ik geen namen natuurlijk).
Covey zegt: effectieve mensen zorgen voor evenwichtige zelfvernieuwing door onderhoud van lichamelijke, spirituele, geestelijke en sociaal emotionele vaardigheden. Voor schrijvers is dat een eitje.

Aanvullingen, vragen, correcties of suggesties over deze blog, ik nodig u graag uit om te reageren! En vond u het de moeite waard, twitter deze blog dan door.

PS: nu u hier toch bent, bekijk ook eens mijn Eboeken ´De Tovenaar´, ´de Ziener´ en ‘Fantastische Liefdesverhalen’ of blader door de kinderboekjes ‘de Kamper treintjes’ (dit zijn gratis Ebooks). De Tovenaar is hier te bestellen als papieren boek, links naar waar u ‘de Tovenaar’ en ‘de Ziener’ en ´fantastische Liefdesverhalen´ (de laatste 2 alleen uitgegeven als Ebook) kunt downloaden, zijn hier te vinden.

 Gebruikte bronnen:

  • Covey, S. R., (2001), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 254 0314
  • Covey, S. R., (2006), De achtste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 90 470 0021
  • Covey, S.R., (2007), de zeven eigenschappen van effectieve families, Uitgeverij Business Contact Amsterdam / Antwerpen, ISBN 978 90 470 0036 5

Geheel in lijn met Covey is deze 7e de laatste in deze serie blogs.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *